Hevosalan kokemus ja palvelut

 

Olen Johanna Janatuinen, ammatiltani ratsastuksenopettaja ja fysioterapeutti. Olen työskennellyt hevosten parissa jo pitkään, ja keväällä 2018 valmistuin fysioterapeutiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Taustalta löytyy myös kilpaura muodostelmaluistelussa suomenmestaruustasolla ja kansainvälisesti.

Lukion jälkeen opiskelin meikkitaiteilijaksi. Meikkitaiteilijan töitä tein koulun jälkeen harvakseltaan ja työskentelin myös muilla aloilla sekä hevostenhoitajana. Työskentely hevosten parissa kiinnosti ja kun paikka ratsastuksenohjaajakoulutukseen ei auennut lähdin ulkomaille hevostöihin. Noin parin vuoden ajan työskentelin eri talleilla Euroopassa. Ensimmäinen työpaikkani oli Italian Toskanassa sijaitseva kouluratsastustalli Il Paretaio (www.ilparetaio.it/en). Paikan omistajat ovat molemmat kouluratsastusvalmentajia jotka ovat saaneet oppinsa työskennellen Portugalissa. Täällä ratsastin paljon nuoria hevosia, erityisesti lusitanoja ja sain erittäin hyvää valmennusta. Italian jälkeen työskentelin Ruotsissa este/myyntitallilla, myös täällä töihin kuului nuorten hevosten ratsutus. Ruotsin jälkeen työkokemusta kertyi myös Irlannista jossa työnkuva oli lähes pelkästään nuorten laukkahevosten sisäänratsastusta.

Palattuani Suomeen opiskelin ensin ratsastuksenohjaajaksi ja myöhemmin ratsastuksenopettajaksi Harjun Oppimiskeskuksessa. Välissä ehdin käydä myös nuoren ratsuhevosen peruskoulutus -linjan Ypäjällä, sekä työskennellä nuorten hevosten ratsuttajana Pinewood Stablesilla Mäntsälässä. Työskentelin pitkään ratsastuksenopettajana Ratsutila Pakulassa, joka oli Sari Pakulan omistama istuntapainotteinen ratsastuskoulu. Perustettuani toiminimen vuonna 2010 työskentelin Pakulan lisäksi myös muissa ratsastuskouluissa sekä opetin yksityisoppilaita ja ratsutin yksityishevosia. Hevosalan kokemusta löytyy siis hyvin monipuolisesti ja erityisesti nuorten hevosten koulutus on aina ollut sydäntä lähellä.

Ratsastuksen opettamisesta lähti myös kiinnostus opiskella fysioterapeutiksi. Halusin ymmärtää syvällisemmin anatomiaa ja sitä, kuinka ihmiskeho toimii. Ratsastuksenopettajan ja fysioterapeutin ammatit tukevat erittäin hyvin toisiaan. Lisäksi olen spiraalistabilaatio-ohjaaja ja Physiopilates taso I -ohjaaja. Muita lisäkoulutuksia: Rocktape FMT Blades, MyFascia koulutus moduuli 1, Faskia ja foamroller tekniikka, anatomia ja fysiologia, sekä faskia ja foamroller ohjelmat ja ohjelmointi verkkokoulutukset (Jukka Harju), Virtual movement coach verkkokoulutus (Jukka Rajala).

Tällä hetkellä opetan edelleen yksityisoppilaita ja ratsutan hevosia. Opetan sekä koulu- että esteratsastusta ja pidän myös istunta- ja ratsastajan kehonhallintatunteja ja kursseja. Opetuksessani painotan ratsastajan istuntaa ja apujenkäytön keveyttä ja johdonmukaisuutta, tavoitteena aina harmoninen, tyytyväinen ja tasapainoinen ratsukko. Valmentaudun itse säännöllisesti, ja kilpailen hevostilanteesta riippuen kouluratsastuksessa ja myös esteillä.

Keväällä 2019 avasin Espoon Kauklahteen oman toimitilan nimeltään FysioJJ Hyvinvointistudio (www.facebook.com/fysioterapiakauklahti). Siellä tarjoan fysioterapiapalveluita, pilates- ja spiraalistabilaatiotunteja sekä erilaisia kehonhallintatunteja ja kursseja sekä ratsastajille, että kaikille muillekin. Palveluihin kuuluu myös laserhoidot.

 Lämpimästi tervetuloa!